250

Zimski čas v enoti Hrvatini

Zima je, zunaj je mrzlo in ptice so lačne. Na igrišču smo obesili ptičje krmilnice in vanje nasuli semena. Sedaj vsak dan opazujemo ptice, ki pridejo k nam na malico. Največkrat so to sinice, vrabčki in grlice.

V hladnih januarskih dneh so otroci starosti od 3 do 5 let z izkustvenim učenjem spoznavali nastajanje in taljenje ledu. Zamrznili so tudi ledene barve in z njimi likovno ustvarjali na temo Barve se lovijo.

Brrrrrrr, da nas ni zeblo, smo se toplo oblekli. Zimska oblačila smo tudi »zašili« in jih poimenovali v italijanskem jeziku.

Meseca januarja smo izvajali različne eksperimente, v povezavi z družinami otrok. Otroci so nalogo skrbno pripravili in nam v skupini predstavili.

Babica zima nas je v najmlajši skupini zasula s snežnimi kepami, na žalost samo iz papirja. Ampak otroci so se jih vseeno razveselili. Z njimi so se igrali, se kepali, jih metali in lovili ter poskušali narediti sneženega moža.

Otroci so preko ustvarjalne igre z babico zimo, spoznavali zimska oblačila. Prepoznavali in poiskali so svoja oblačila ter jih poskušali samostojno obleči. Biba Živa, ki se rada umiva, pa je otrokom pokazala, kako si umiva roke “šukišoke” ,ušesa “šukišesa” ter nosek “šukišosek” in otroci so se preko igre učili dele telesa.

Mesec februar smo v mlajših oddelkih posvetili knjigi, skrbi zanjo in kulturnemu prazniku. V garderobi smo uredili čisto pravo knjižnico pri Muci Copatarici. Otroci si izberejo knjige po želji , starši pa izposojo zabeležijo v zvezek. Doma si knjigo skupaj ogledajo in preberejo ter jo vrnejo v knjižnico, da si lahko izposodijo drugo. Ker otroci pri izposoji knjig uživajo in si jih vsakodnevno izmenjujejo, bo knjižnica odprta še v mesecu marcu.

Spoznali smo ljudske pesmi, najbolj nas je navdušila istrska pesem «Moja mati kuha kafe«. Kavo smo zmleli s starim mlinčkom in risali z ogljem.

Na kulturni dan smo spoznali slovensko zastavo in poslušali državno himno. Seznanili smo se z otroško poezijo in uredili kotiček, posvečen Francetu Prešernu.

Pohod do Barižonov – Kmetije Srebrnič so opravili otroci najstarejšega oddelka. Na vodenem ogledu kmetije so si ogledali, božali, hranili koze in kozice ter se pogovarjali o skrbi za njih.

Kategorija:
DOSTOPNOST