250

ZELENI NAHRBTNIK IN ZMAJČEK JURČEK: enota Slavnik

Tudi v naši enoti smo se razveselili prihoda Zelenega nahrbtnika in zmajčka Jurčka. Naša naloga je bila spoznati: “Kaj je energija?” in “Kako varčevati z energijo?” Otroci so preko pogovora in slikovnega materiala odgovarjali na različna vprašanja in spoznavali kaj je elektrika, kje jo dobimo, zakaj jo potrebujemo, kakšne vrste energije poznamo itd. Tukaj je nekaj odgovorov:

  • “Elektrika je tisto, ko se spustiš po toboganu in te nekaj strese”,
  • “Tisto, ki so notri žice”,
  • “ko vključimo nekaj v vtičnico in po modri in rdeči žici se neki trese in naredi elektriko, to je električna energija”,
  • “elektriko naredijo v tovarni, to je jedrna energija, sonce greje tista okna na strehi, ki se imenujejo celice in to je sončna energija”,
  • “energijo imamo v srčku, ko bije in poganja kri po žilah, tudi v pljučih za dihanje”,
  • “tudi avto potrebuje energijo ali nafto ali elektriko ali oboje”.

Ugotovili smo, da brez svetlobe ni življenja.

Od doma so prinašali različne fotografije virov energije: hidroelektrarne, vetrnic, mlinov, sončnih celic, toplar, vodnikov elektrike. Iz fotografij in odgovorov smo oblikovali plakat in ga razstavili pred našo igralnico.

 Za zaključek so si otroci izdelali lučko s svečko iz steklenega kozarca.

Po končani nalogi smo zmajčka Jurčka odnesli otrokom v enoto Markovec, kjer smo skupaj zapeli himno Zelenega nahrbtnika.

Povabljeni smo bili tudi na zaključno prireditev Zelenega nahrbtnika in zmajčka Jurčka in si ogledali gledališko predstavo Gusar Berto.

Kategorija:
DOSTOPNOST