250

MAJ – ENOTA HRVATINI

Otroci lahko tudi dejavno prispevajo k varovanju in ohranjanju naravnega okolja. Preko knjižnih vsebin in lastne aktivnosti so otroci v oddelku od 3 do 5 let spoznavali pomen ločevanja odpadkov ter pravilno razvrščanje, najprej v zabojčke v  igralnici in nato v zabojnike na ekološkem otoku.

Odpadno embalažo so uporabili za igro in izdelavo igrač, s katerimi so se igrali v naslednjih dneh.

Ugotavljali so, da lahko tudi prezrelo sadje uporabimo, na malo drugačen način. Skupaj z dodatkom zelenjave so ga, ob pomoči vzgojiteljic, spremenili v okusne smutije .

Otroci so še predlagali pobiranje odpadkov v naši okolici in opremljeni z rokavicami smo jih pobrali in odvrgli v ustrezne zabojnike. Zdaj se trudimo, da ostane narava v naši okolici čista.

20. maj – svetovni dan čebel. Otroci so poslušali pravljico o dogodivščinah čebele Adele in čmrlja “Brundka” ter spoznali, kako so čebele delavne in nepogrešljive v naši naravi. Odšli smo na sprehod do najbližjega čebelnjaka in jih od daleč opazovali pri njihovem življenju in brenčanju v čebelnjaku.

Približati se mu nismo smeli, saj je čebelar ravno takrat, čebelnjak selil na drugi konec travnika. Smo pa uživali na mehki travi v bližini in zapeli pesem o čebelicah.

V oddelku 4 – 6 let so otroci na igriv in interaktiven način spoznavali pomen in namen zelišč, zdravilnih rastlin in začimb. S pomočjo vzgojiteljev so se učili prepoznavati različne rastline, od mete in kamilice do timijana in sivke, ter odkrivali njihove zdravilne lastnosti in kulinarične uporabe.

Z navdušenjem so sodelovali pri obiranju zelišč ter se učili, kako jih lahko uporabijo v vsakdanjem življenju – na primer pri pripravi zdravih čajev ali kot naravna pomoč pri manjših zdravstvenih težavah. Poleg tega smo skupaj izdelali herbarij, kjer so otroci shranili in označili nabrane rastline, kar jim pomaga pri nadaljnjem učenju in raziskovanju sveta zelišč.

Kolesarjenje v vrtcu je priljubljena aktivnost, ki otrokom prinaša številne koristi. Spodbuja telesno aktivnost, krepi mišice in razvija koordinacijo ter ravnotežje. Otroci se v varnem okolju učijo osnovnih veščin vožnje s kolesom, kar povečuje njihovo samozavest, neodvisnost in upoštevanje pravil varnosti v prometu.

Kategorija:
DOSTOPNOST