250

Izdelali smo punčke Srečko, Jojo in Ulo ter fantka Srečka

V okviru Unicefovega projekta Punčka iz cunj so v enotah Prisoje in Markovec nastale tri punčke in en fantek iz cunj. Punčka iz cunj je igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta. V preteklosti je marsikomu v otroštvu delala družbo, danes pa predstavlja otroka iz države v razvoju, ki ga je potrebno cepiti in potrebuje našo pomoč. Temeljni namen projekta je torej zbiranje sredstev za UNICEF-ov program cepljenja otrok v državah v razvoju proti osmim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza, tetanus, hepatitis B in hemofilus influence B). Posameznik punčko posvoji z donacijo v višini 30 evrov, kolikor so dejanski stroški cepljenja enega otroka proti navedenim otroškim nalezljivim boleznim.

V enoti Prisoje so punčko in fantka iz cunj izdelali v oddelku vzgojiteljic Natali in Anje. Na uvodnem roditeljskem sestanku se je mamica dečka Nika odločila, da bo sešila punčko. Punčka je v naš oddelek prišla meseca oktobra. Poimenovali smo jo Srečka. Popestrila nam je dneve in nas veliko naučila. Z njo smo spoznavali dele telesa, oblačila in materiale iz katerih je bila punčka narejena (blago, volna, polnilo). Veliko smo se z njo tudi igrali. Naredili smo ji tudi posteljico, jo pokrivali in ji peli pesmi.

Srečko smo v mesecu decembru v času novoletne tržnice postavili na hodnik, kjer smo pripisali, da si Srečka želi novega doma. Za posvojitev punčke iz cunj se je odločila sodelavkina mama Jelena. Punčko je sodelavkina mama posvojila z donacijo, s katero je otroku v državah v razvoju dala priložnost za zdravo življenje. Gospa Jelena je želela, da punčka ostane v enoti Prisoje in obiskuje otroke po oddelkih. Punčko smo skupaj z otroki predali sodelavki v oddelek otrok starih 3-5 let.

Meseca marca pa se nam je pridružil še fantek iz cunj.  Sešila ga je Lanova mamica. Poimenovali smo ga Srečko, ker smo ga želeli povezati s posvojeno punčko iz cunj Srečko. Trenutno nam fantek dela družbo pri dejavnostih in z nami se bo družil do konca šolskega leta.

V enoti Markovec smo punčke iz cunj izdelali v obeh oddelkih otrok starosti 2-3 let.

V oddelku vzgojiteljic Silvane in Klare so otroci najprej prisluhnili pravljici o šivilji Tinki, ki je prva sešila takšno punčko. Nato smo pričeli z zbiranjem materiala. Otroci so v vrtec prinašali različne barve blaga in dodatkov, ki smo jih uporabili pri izdelavi. Skupaj smo pripravili kroj ga prerisali na blago in dvakrat izrezali ter skupaj z otroki izdelali punčko. Vzgojiteljica je oba kroja zašila skupaj in pri tem pustila manjšo luknjo za polnjenje polnila.

Otroci so sodelovali tudi pri polnjenju punčke s polnilom. Skupaj z otroki smo izbirali barvo oči, las, obleko in ime. Otroci so svoje odločitve urejali v grafični prikaz. Na koncu smo dobljene rezultate odčitali in dobili smo punčko z zelenimi očmi, rdečimi lasmi, obleceno v hlace in majico z imenom Joja.

Sproti smo objavljali fotografije z nastankom naše punčke na zunanjem panoju tako, da so starši lahko sledili izdelavi. Punčka je končana zdaj pa bomo skušali v skupini poiskati še donatorja, ki bo punčko posvojil. Skozi projekt so otroci spoznali, da moramo ljudje v družbi sodelovati in si pomagati, da bi ta lahko delovala ter nam omogočila preživetje in dobro počutje.

V oddelku vzgojiteljic Katjuše in Mance smo medse povabili poklicno šiviljo, ki nam je predstavila svoj poklic. Izkoristili smo priložnost in pravljico o šivilji Tinki priredili z imenom naše poklicne šivilje ter jo nekoliko skrajšali, da je bila primerna starosti otrok. V pripovedi je sodelovala tudi šivilja in otroke motivirala s prikazom vseh potrebnih pripomočkov za šivanje.

Šivilja je pripravila kroj za izdelavo punčke iz cunj. Otroci so pomagali pri polnjenju posameznih delov telesa s sintetičnim polnilom. Skupaj smo izbirali blago za obleko, barvo volne za lase ter nogavičke. Odločitev ni bila enostavna zato se je naša šivilja še posebej potrudila in zašila kar dve punčki iz cunj. Preživeli smo prijetne urice ob šivalnem stroju.

S starši smo se predhodno dogovorili, da bomo punčko posvojili. Ko je bilo vse nared, smo z otroki pripravili hranilnik in v kratkem času zbrali dovolj sredstev za posvojitev. Tudi starši so bili veseli, da smo punčko lahko sprejeli medse in da bodo otroci lepo skrbeli zanjo.

V naslednjih dneh smo se z otroki odločili katero punčko bomo posvojili. Z akrilnimi barvami smo ji  narisali oči, nos in ustnice, da je bila odločitev lažja. Vsi otroci so glasovali za rjavolaso punčko s spleteno kito. Potrebno je bilo izbrati še ime zanjo. Eden izmed dečkov je predlagal ime Ula in to ime nam je bilo všeč. Tako smo medse sprejeli našo Ulo.

Kategorija:
DOSTOPNOST