Prejšnji teden smo obeležili TEDEN SLOVENSKE HRANE in v petek, 21. 11. 2025, otrokom ponudili Tradicionalni slovenski zajtrk. Le-ta je bil kot projekt na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011, letos torej že petnajstič. Kot je zapisano na spletni strani Naša super hrana je namen projekta izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora ter pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje.
Na ta dan v vzgojno-izobraževalnih zavodih otrokom postrežemo z maslom, medom, kruhom, mlekom in jabolkom. V našem vrtcu smo se že pred leti dogovorili, da izbor živil prilagodimo našemu lokalnemu okolju. Otrokom tako namesto mleka ob kruhu z maslom in medom ponudimo belo kavo, ki je bila na našem geografskem območju v preteklosti vsakodnevna sestavina zajtrka. Pravzaprav so naše »none« in »nonoti« zelo pogosto zajtrkovali kruh, nadrobljen v beli kavi ali tudi belo kavo s polento. Pri sadni malici otrokom ponudimo dodatno tudi kaki, ki je značilno sadje za naše območje in v tem letnem času tudi sezonsko.
V naslednjih fotoutrinkih si lahko pogledate, kaj smo v tednu slovenske hrane spoznali in poskusili v našem vrtcu.
Pri naši sodelavki Mateji imajo doma zelo marljive čebele, ki pridno pridelujejo med. Mateja, ki je čebelarka pri čebelarstvu Čebelji rtič iz Ankarana, je obiskala vse naše enote in nam predstavila delo čebelarja. Pokazala nam je nekaj pomembnih pripomočkov in čebelarske opreme ter seveda pridelke pridnih čebel, ki nam poleg medu pripravijo še cvetni prah, propolis in vosek. Z veseljem smo poskusili uporabiti opremo, si ogledali, vonjali, tipali čebelje pridelke ter sodelovali v kratki dramatizaciji ob Matejinem pripovedovanju zgodbice o čebeli, cvetu, dežju in soncu.




Enota Hrvatini





Enota Markovec


V skupini najstarejših otrok smo se naučili, da je v Sloveniji najbolj poznana čebela, ki jo poimenujemo Kranjska sivka, saj nima tistih značilnih rumeno-črnih prog po telesu, ampak je pretežno sive barve. Podrobno smo si jo ogledali na fotografijah in tako so kmalu nastale naše kranjske sivke med likovnim ustvarjanjem s tehniko keširanja. S svojimi izdelki smo pripomogli k aranžiranju miz na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Spoznavali smo tudi od kod prihaja kruh, mleko, maslo, jabolka ter zakaj je pomembno, da posegamo po domačih izdelkih.



Izdelali smo si svoj pogrinjek, na katerega smo narisali kaj radi jemo za zajtrk. Nekateri smo znali, z malo pomoči, tudi že zapisati. Med pri zajtrku je bil veliko bolj sladek kot po navadi, saj vemo, koliko so se naše čebele nadelale in z njimi prav tako slovenski čebelarji, ki skrbijo za zalogo sladkih in zdravilnih pridelkov.
Enota Rozmanova






V enoti Rozmanova smo postavili kmetijo. Otroci so lahko poskusili “molsti” kravo, spoznali, kdo vse živi na kmetiji ter kaj se tam dogaja in prideluje. Z otroki smo izdelovali maslo ter sušili jabolka in kakije.


Enota Slavnik


Teden smo začeli z obiskom starša s harmoniko, ki nam je predstavil svoj inštrument. Ob narodno-zabavni glasbi so otroci z veseljem zaplesali in preizkusili tipke harmonike. V naslednjih dneh smo utrjevali pesem Čebelar (L. Slak), si ogledovali slikopis pesmi, ki so ga preko dneva pogosto obiskovali, pesem prepevali in ga uporabljali v igri. Otroci so spoznavali živila tradicionalnega slovenskega zajtrka (kruh, maslo, med, mleko in jabolko), jih prepoznavali, poimenovali, primerjali ter ob petkovem skupnem zajtrku tudi okušali. Veliko pozornosti smo namenili pogovoru o lokalni hrani, zdravih izbirah ter razlikovanju med lokalnim sadjem in bolj oddaljenimi izbirami (npr. jabolko vs. banana ipd.). Preko branja in ogledovanja slik iz zgodbe Iz dnevnika čebelice Medke (M. Manček) so otroci spoznavali življenje čebel. Ustvarjali smo čebele, tiskali satovje in risali živila tradicionalnega zajtrka ter urejali skupni plakat. Izdelali smo tudi čebelnjak.


Izdelovali smo čebelnjak in satovje.

Oblikovanje jabolk




