250

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Prejšnji teden smo prvič obeležili TEDEN SLOVENSKE HRANE, ki se je zaključil s 14. tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Tradicionalni slovenski zajtrk je bil kot projekt na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011. Njegov namen pa je bil ozaveščanje najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Na ta dan v vzgojno-izobraževalnih zavodih otrokom postrežemo z maslom, medom, kruhom, mlekom in jabolkom. V našem vrtcu smo se že pred leti dogovorili, da izbor živil prilagodimo našemu lokalnemu okolju. Otrokom tako namesto mleka ob kruhu z maslom in medom ponudimo belo kavo, ki je bila na našem geografskem območju v preteklosti vsakodnevna sestavina zajtrka. Pravzaprav so naše »none« in »nonoti« zelo pogosto zajtrkovali kruh, nadrobljen v beli kavi ali tudi belo kavo s polento. Pri sadni malici otrokom ponudimo dodatno tudi kaki, ki je značilno sadje za naše območje in v tem letnem času tudi sezonsko. 

Namen tedna slovenske hrane je ozaveščanje o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, razmisleku o naših prehranjevalnih navadah in o zmanjševanju odpadne hrane. Letošnji projekt je tako potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. 

V našem vrtcu se vsakodnevno zelo trudimo, da otrokom ponudimo čim več živil pridelanih in predelanih v Sloveniji. Tako je bilo tudi v preteklem tednu, je v tem in v vseh predhodnjih ter nam bo vodilo tudi v prihodnje. 

V enoti Hrvatini, v oddelku otrok starih od 4 do 6 let smo z različnimi vsakodnevnimi dejavnostmi obeležili teden slovenske hrane. Otroci so v igri restavracija spoznavali bonton pri mizi. Ogledali so si vrtove v bližini in se pogovarjali o lokalno pridelani hrani. Strokovne delavke vrtca so odigrale lutkovno predstavo Medena pravljica, ki je popestrila spoznavanje življenja čebel. Dotaknili smo se problema zavržene hrane in se po predlogu otrok odločili, da iz odvečnega sadja naredimo smuti. Steklo je rezanje sadja, miksanje in okušanje. 

Pošiljam fotografije priprave smutijev in fotografijo pogrinjka za tradicionalni slovenski zajtrk.

Enota Slavnik
Kategorija:
DOSTOPNOST