250

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

0 Comments

Prejšnji teden smo prvič obeležili TEDEN SLOVENSKE HRANE, ki se je zaključil s 14. tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Tradicionalni slovenski zajtrk je bil kot projekt na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011. Njegov namen pa je bil ozaveščanje najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Na ta dan v vzgojno-izobraževalnih zavodih otrokom postrežemo z maslom, medom, kruhom, mlekom in jabolkom. V našem vrtcu smo se že pred leti dogovorili, da izbor živil prilagodimo našemu lokalnemu okolju. Otrokom tako namesto mleka ob kruhu z maslom in medom ponudimo belo kavo, ki je bila na našem geografskem območju v preteklosti vsakodnevna sestavina zajtrka. Pravzaprav so naše »none« in »nonoti« zelo pogosto zajtrkovali kruh, nadrobljen v beli kavi ali tudi belo kavo s polento. Pri sadni malici otrokom ponudimo dodatno tudi kaki, ki je značilno sadje za naše območje in v tem letnem času tudi sezonsko. 

Namen tedna slovenske hrane je ozaveščanje o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, razmisleku o naših prehranjevalnih navadah in o zmanjševanju odpadne hrane. Letošnji projekt je tako potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. 

V našem vrtcu se vsakodnevno zelo trudimo, da otrokom ponudimo čim več živil pridelanih in predelanih v Sloveniji. Tako je bilo tudi v preteklem tednu, je v tem in v vseh predhodnjih ter nam bo vodilo tudi v prihodnje. 

V enoti Hrvatini, v oddelku otrok starih od 4 do 6 let smo z različnimi vsakodnevnimi dejavnostmi obeležili teden slovenske hrane. Otroci so v igri restavracija spoznavali bonton pri mizi. Ogledali so si vrtove v bližini in se pogovarjali o lokalno pridelani hrani. Strokovne delavke vrtca so odigrale lutkovno predstavo Medena pravljica, ki je popestrila spoznavanje življenja čebel. Dotaknili smo se problema zavržene hrane in se po predlogu otrok odločili, da iz odvečnega sadja naredimo smuti. Steklo je rezanje sadja, miksanje in okušanje. 

Pošiljam fotografije priprave smutijev in fotografijo pogrinjka za tradicionalni slovenski zajtrk.

Enota Slavnik
Kategorija:
VPIS V VRTEC – e-vloga
Spoštovani, z letošnjim letom je Mestna občina Koper uvedla novost in sicer možnost ELEKTRONSKE ODDAJE
IZVEDBA PROJEKTA TURIZEM IN VRTEC (Z IGRO DO PRVIH TURISTIČNIH KORAKOV): UJETI V RIBIŠKO MREŽO
Namen projekta je, da otroci na zanimiv in aktiven način spoznavajo svoje mesto nekoč in
Vse najboljše, naš vrtec!
V našem vrtcu smo letošnje leto zaključili s prav posebnim praznovanjem, saj smo obeležili 40
Spletno predavanje za starše – ZAKAJ JE GIBANJE V PREDŠOLSKEM OBDOBJU POMEMBNO?
Spoštovani starši, vabimo vas, da se udeležite spletnega predavanja, v katerem bomo spregovorili o pomembnosti
NA OBISKU
V enoti Markovec se vedno razveselimo obiskov! K nam so že prišli zanimivi ljudje z
Teden zelenjave
Način prehranjevanja in hrana, ki jo zaužijemo, pomembno vplivata na naše zdravje, lahko ga krepita
APRIL
April je bil v našem vrtcu poln raznolikih dejavnosti, raziskovanja in nepozabnih doživetij – vsak
JUHUHU PLAVANJE JE TU!
V mesecu marcu, kot je že v navadi, je bil za šoloobvezne otroke organiziran štiridnevni plavalni
ŠTUDENTKE NA PRAKSI: RADOVEDNOST, RAZISKOVANJE IN NARAVOSLOVJE V VRTCU
V mesecu marcu in aprilu so v okviru študijskega predmeta Zgodnje učenje naravoslovja nas obiskale
Pomladno prebujanje: Otroci so ustvarjali in raziskovali naš vrtec
Mesec marec se je v našem vrtcu začel v pravem pomladnem duhu. Otroci so ustvarjali

DOSTOPNOST